tisdag 9 juni 2009

valpar?

Idag på morgonpromenaden mötte jag en tjej med en fralla. Frallan, en hanne, lekte en stund med oss innan den fick andnöd och var tvungen att lägga sig i skuggan. Luma hade inte ens hunnit få upp farten. Tjejen sa att den här killen ändå var ovanligt sund och "nätt" för att vara fralla. Trots debatten som har varit om hundavel så är det tydligen så att de riktigt tunga, kraftiga, ganska orörliga frallorna premieras på utställningarna, så tröttsamt att det aldrig blir någon förändring. Hon frågade såklart om jag skall ha valpar på Luma, det gör alla när man har skaffat en tik. Är det så att alla tänker att det är så lätt att bara skaffa valpar? Jag tycker att det är så mycket som skall spela in, att man ska ha en hund som kan tillföra något bra till rasen, höfterna, kanske ett bra MH, träningsbarhet mm. Men hellre en hund med en 2:a på utställnig som presterat bra på tex en agilityplan och visat sig vara följsam, träningsbar och frisk, än en hund som har alla cert i världen men aldrig tränats i något annat än utställning. Och sen skall man ju hitta fantastiska och varaktiga hem till valparna...

4 kommentarer:

Udo sa...

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; du är så klok!

King sa...

Självklart är det viktigaste att man har en trevlig hund som fungerar i vardagen!
En 2:a på utställning innebär ju att hunden är av mycket god typ!!! Alla domare tycker olika så man får prova nga olika!!!!!

Valpar tror jag är ett riktigt äventyr och det är nog svårt att skiljas ifrån de små liven och hur hittar man bra hem?
Är hunden rastypisk och har bra höfter så är det bra för rasen om så många individer som möjligt används i avel, för då blir avelsbasen bredare och det är bra för framtiden.
Har man två hundar så tror alla att det är mor o son eller far o son, folk kan knappt se skillnad på hane & tik...

Som alltid man måste följa sitt eget hjärta!
Ha' det bäst!

Myran o Matte sa...

Håller med Udo - du resonerar förnuftigt. Var själv uppfödare under en period och det man ser runt omkring sig bland andra uppfödare är inte alltid så kul. Det är sååå mycket som skall stämma så det gäller verkligen att vara påläst och mycket kunnig på det man tänker göra.

Jessica o Siri sa...

Hej!
tack för gb-inlägget =) kul att du gillade faktan om Huskies, inte många som vet vad det är för "ras" egentligen.
Här tycker jag att du tänker helt rätt! Man kan ju inte bara skaffa valpar hur som helst, och som du skriver så har man ju hellre en hund som är trevlig och föjsam än som endast är till för utställning och sen gör den inget mer, ingen annan form av träning alls. Det är ju så kul att träna och utvecklas tillsammans! Och med en gårdis är det inte så svårt ;) Siri är mycket samarbetsvillig, älskar att träna!
Ha en fortsatt bra sommar!!
//Jessica och Siri