söndag 1 mars 2009

Ett dygn på Blå stjärnan...

Vi har haft en jobbig helg. I fredags blev Luma dålig och kräktes upp all maten, hon spydde med jämna mellanrum under hela dagen, men blev lite bättre på kvällen. På lördagsmorgonen kräktes hon igen så då åkte jag och mamma in med henne till Blå stjärnan. De röntgade och gjorde ultraljud och klämde överallt på henne. Röntgen och ultraljud visade inget men det gjorde ont när de klämde på henne och hon ställde sig gång på gång i en bugande ställning som tydligen är typiskt vid magsmärta. Hon var otroligt duktig genom undersökningarna, pep bara när hon blev klämd på magen. De ville behålla henne för att vätska upp henne och för att kunna göra en kontraströntgen. Hon blev aldeles stel när djurskötaren tog henne i famnen och gick iväg, hon ville inte alls följa med honom. Jag tyckte att det var helt fruktansvärt att lämna henne där och åka hem utan vovve.
Idag har jag väntat och väntat på att de skulle ringa. Vid 16 tiden fick jag äntligen hämta hem henne igen. Veterinärerna hittade inte direkt något men de var ganska säkra på att hon ätit något som gjort henne sjuk, och gett henne en kraftig inflammation i magen. Hon blev så glad när vi kom, skuttade och pussades. De tyckte att hon var väldigt trygg för att vara så ung, det var roligt att höra, så orolig som jag varit.
Nu är hon hemma igen, trött och pigg på samma gång, och jättehungrig. Hon skall gå på snäll-diet denna veckan och till att börja med får hon 1 msk dietmat varannan timma. Imorgon skall vi koka ris och fisk, det kommer hon nog att älska.
Igår när vi var på sjukhuset så hängde öronen och morrhåren var slickade. Idag var det en helt annan uppsyn som mötte oss, pigga ögon och öron med morrhår som stod rakt ut som på en liten råtta. Så som hon brukar se ut, fast nu med tillägget rakad mage....
Väldigt, väldigt glad att hon är hemma igen.

Idag var det gårdshundträff igen, vi hade ju missat den ändå eftersom Luma löper, men skall se till att inte missa nästa...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, stackars Luma! Skönt att det verkar ha gått bra. Man blir så orolig när de mår dåligt, de kan ju liksom inte tala om vad det är... Krya på er! Hälsn Ulrika & Safira

Anonym sa...

Usch, vilken pärs för er båda. Blotta tanken på att något farligt skulle hända Cärla är outhärdig. Så skönt att allt gick bra. Förstår verkligen din oro och vånda att lämna henne och åka ensa hem. Följer er och hoppas att hennes lilla rakade mage mår bra av Mattes omvårdnad och lite dietmat.

Hot Hippi sa...

Lilla Luma,
Vilken pärs du varit med om du lilla skutta. Tur att du kvicknade till så fort. Förstår mattes oro, fruktansvärt när man är så hjälplös.
Tur att det finns duktiga människor som kan hjälpa till. Krya på Er!
//Hälsar Hippi o matte

Anonym sa...

Vet precis hur det känns, man blir så fruktansvärt orolig. Anja lider av kronisk gastrit och får alltid äta dietkost och inga godsaker alls då blir hon dålig och får ont i magen. Innan vi fick diagnosen var det många turer till veterinären med röntgen osv. I höstats gjorde man en ordentlig röntgen av tarmar och mage (det hemskaste var att hon skulle laxeras innan) men då kom man fram till vad det var.Nu äter hon en låg dos cortison var tredje dag och det funkar gansk bra. Hoppas Luma mår bättre nu. Nospussar från oss.