lördag 4 april 2009

Lördag

En lång dag för Luma. Träning på brukshundklubben var det tänkt, men när vi kom dit så skulle var planen avstängd för det skulle vara tävling i brukslydnad. Vi hann dock med lite träning innan det startade. Grym passivitetsträning under tävlingen och det blev ju skotträning på köpet. Satt och tittade någon timma och Luma var med nästan hela tiden, hon fick sitta sista stunden i bilen när jag tyckte att det räckte med skott. Jga har ingen koll alls på brukset men det sköts friskt, både vid platsliggning och budföring. Tycker att Luma klarade det bra, hon ryckte till när de sköt, men så mycket mer var det inte. Roligt och inspirerande att titta på.
Hem, snabbdusch och iväg igen. Luma fick hänga med och vara stadshund en stund. Träffade en gammal klasskamrat, Klara, från konstskolan och en arbetskamrat, Birgitta , som är en duktig konstnär.Vi gick på Nike Nilssons vernissage och fikade på uteservering efteråt. Gick bra, hon blev något störd av en lös labrador som ogenerat gick mellan caféborden och åt smulor och bullpapper, det blev några skäll och morr från vårat håll några gånger innan Luma kollat in att den var ok.

Ibland är det svårt att ha en sån söt hund. ALLA skall fram och klappa och greja och jag tycker att det ofta kan vara svårt att sätta gränser. Luma gillar människor, men hon behöver få hälsa själv, hon blir osäker när man kommer för "på" om man inte känner henne.

Nu är vi hemma i lägenheten igen och hon ligger som en kanelbulle på fårskinnet i sin fåtölj, trött stadshund.




Nästa vecka åker jag och Luma upp till Koster. Längtar!

2 kommentarer:

King sa...

Att bara sitta stilla och vara är det svåraste som finns men viktigt att träna! Bra att klara skott också! King leker gärna med ballonger och bryr sig inte om om dom smäller. Kan det vara så att
" Rippåsare" är stabila hundar?!!!

Kan Lumas minskade aptit hänger ihop med ev skendräktighet?

Jag har alltid hundmaten framme, torrfoder och sen kan hundarna få lite rester om det finns kvar.
Pompe har alltid ätit långsamt och noggrant och väldigt lite som valp därför står maten alltid framme. Han har aldrig haft nga problem med att hålla vikten utan alltid varit bra i hull och välmusklad. Pompe har alltid fått foder för aktiva hundar eftersom han äter lite...nu äter båda valpfoder.
King slänger i sig om det blir ngt annat än torrfoder och Pompe lyfter på läppen om King kommer för nära hans mat!
Jag skulle nog fundera på att byta foder om hon äter för lite, det kanske inte smakar gott? Prova ett foder för hårt arbetande hundar med småkulor!?
Tänk på att Luma inte är färdigväxt förrän i 2-års ålder och dom växer alla olika men helst långsamt!
Visst är det kul med utställning coh alla trevliga människor och hundar man träffar?!!! Bedömningarna kan verkligen variera med ålder på hunden och domarens tycke och smak...
Håller tummarna för utställningsformen och strålande bedömning!!!

King sa...

Godmorgon!
Foder är inte helt lätt, Pompe är kräsen. Ibland säger någon att "det här fodret smakar fantastiskt- även kräsna hundar äter det" Pompe har fått smaka och spottar ut direkt...
Det finns många foder-trådar på nätet.
Jag gav mina hundar Orijen en sväng, det ska ju vara så nära Barf man kan komma i torrfoder väg, kött & ägg typ. Jag hittade fjädrar som satt i maten och stack ut ur bitarna, så jag bytte. Nu äter dom Hills Science Plan Valp, Kyckling Mini, och det funkar bra.
Funderade en sväng på Barf men det verkar för omständigt med alla "korvar och hamburgare" och extra alger & vitaminer. Dessutom har jag hört en massa om hundar vars magar inte klarar av maten och behöver vård för att rehabilitera sig. Har också gett dom Eukanuba en sväng men då var dom vrålhungriga även när det låg mat i skålen, dom sprang jämt i köket och var så sugna! Det är svårt med foder och svårt att sätta sig in i, finns knappt med fakta och hälsan påverkas garanterat...

Dom Rippåsare jag har träffat har också varit stabila och underbara!
Ha' en bra söndag!