lördag 7 november 2009

Mushund

Kurs idag igen. Inget regn alls, skönt. Däremot blåste det som 17 och Luma tyckte att det var rätt så uschligt iallafall. Idag gick vi igenom "ligga kvar". Inte så lätt för oss, men vi tar med oss det hem och tränar i värmen så länge. Vet inte om det skulle vara bra att ta med något för henne att ligga på eller om det blir så att hon kopplar ligget till filten då...men om man växlar kan det ju inte vara någon större fara. Fröken Karin pratade också om hur elithundarna förväntas ligga med huvudet i marken helt stilla och tyckte att vi kunde börja träna in det. Antingen att försöka fånga och förstärka beteendet när hunden sänker huvudet av sig själv, eller så kunde man via nosduttar och belöningsplaceringar få hunden att sänka huvudet. Luma kan redan "HAKAN", då lägger hon huvudet mot golvet, jag skall försöka länga tiden på det. Jag fångade en nick neråt och shejpade in hakan mot golvet, hon tycker att det är roligt och prövar gärna lite HAKAN när hon undrar vad jag vill.
Istället för ligg så hoppade vi lite över hindret, först var det ett himla nosande för mina "kastgodisar" var för lätta och blåste omkring. Det blev bara lekbelöning på det och som vanligt är det det som Luma tycker bäst om. Ganska direkt blev hon jättepå och hoppade hindret och sprang långt fram till vår target och ställde sig. Duktig hund. Fortsättning där blir att minska ner targeten, nu har vi röd musmatta och lägga på kommando.
Halterna gicks igenom också, att det blir snyggast om man lär hunden att sätta sig "på ett förarben", tex när man säger halt så skall hunden sätta sig på högerbenet. Hm ja, vi har ju inte kommit mer än några steg i följet så vi ska väl inte stanna ännu har jag tänkt.
Tyckte att hon kroknade rejält på slutet och bestämde mig för att inte gå nästa kurs del förrän i april eftersom det är utomhusträning som gäller. Fram till dess få vi träna som f-n själva. Emelie och Elsa gör likadant, men ännu är det en gång kvar, roligt.


Det blev promenad med Felix i Ruddalen när vi kom hem. Som vanligt hade jag bara mobilkameran med mig : ( Han är kul, klafsar omkring i allt blött han ser, vatten som lera. När vi var på väg hem stannade han och tittade ner på något i gräset. Luma blev nyfiken och gick dit och "SMACK" så hade hon tagit en liten skogsmus. Hon blev nog förvånad själv för hon dödade den inte först, så jag gjorde det. Hon får gärna ta sork och möss men det måste vara snabba avlivningar annars vill jag inte vara med.
Felix har ingen killerinstinkt alls, han stod bara bredvid och såg förvånad och lite snopen ut.


4 kommentarer:

King sa...

Ja, det var inget hundväder idag.
Vi var också på kurs och har avslutning nästa lördag, ska bli skönt, längtar till våren då det förhoppningsvis är roligare att vara ute än inne!

Det verkar finnas lika många olika knep som det finns instruktörer, vi har fått lära oss att ett knep, om hunden inte gillar att ligga ner när det är blött, så blöt ner hunden innan. Så en av våra kurskamrater gick idag fram till en skitig vattenpol och blaskade upp vatten på sin tik, och det verkade funka! Tiken tyckte inte att det var kul att bli nedblött men hon låg ner sen!!!
Jag är så nöjd för King klarade platsliggningen!

Myran o Matte sa...

Lustigt, igår var jag på lydnadstävling på Bollebygds BK och då stod vi ett par stycken och diskuterade just platsliggning med sänkt huvud. Om jag inte har helt fel kommer detta från Norge där alla hundar oavsett klass måste ligga så. Jag tycker det är väldigt bra ur den synpunkten att det inte bli så mycket "blängande" på grannhundarna och därmed en lugn platsliggning. Men som sagt, det skall ju tränas in!

Y sa...

Grattis till lyckad musjakt, Luma, vad duktig du är!

Felix är en aussie va? Isf är det nog rasbundet, för två kompisar till mig har sammanlagt fem aussies, och de är sådana jäkla skitgrisar allihop - är det blött (och helst smutsigt) ska det badas i! =P

Skogsstjärna sa...

Är det en tävlingsinriktad lydnadskurs ni går? Låter som ni har kul. Ang. ligg har Kasper precis lärt sig att göra det även när det är kallt och blött (har dock inte testat lerpöl än...), jag har kört helt med shaping och klickat in det. Dessförinnan hade jag tränat ligg hela sommaren medan det var varmt och skönt...
Men när det är blött o kallt har vi bara några sekunders ligg än så länge, bara det som behövs för rallylydnad.
Lycka till, ni är ju på G redan! ;)